Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

The Show Must Go On



Τίτλοι τέλους και γι’ αυτό το αφιέρωμα στους Queen με το κομμάτι “The Show Must Go On” που τολμώ να πω πως είναι το αγαπημένο μου από ολόκληρη τη δισκογραφία τους. Όχι μόνο από άποψη μουσικής και ρυθμού αλλά και επειδή οι στίχοι είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένοι που αισθάνομαι ότι μέσα απ’ αυτούς οι Queen προσπαθούν να μας διδάξουν κάτι πολύ σημαντικό. Και το καταφέρνουν!

Το παρόν τραγούδι προέρχεται από τον δίσκο Innuendo (1991), ο οποίος είναι και ο τελευταίος τους δίσκος που βγάλανε όσο ήταν εν ζωή ο Freddie Mercury. Το τραγούδι δημιουργήθηκε με τη συμβολή όλων των μελών. Ο John Deacon και ο Roger Taylor παίζανε μερικά κομμάτια του τραγουδιού και τελικά ήταν ο Brian May αυτός ο οποίος τα οργάνωσε και μαζί με τον Mercury βρήκε το θέμα και τους στίχους. Ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του πως πίσω από αυτό το τραγούδι υπάρχει μεγάλη ιστορία και ο ίδιος πάντα ένιωθε την ανάγκη να το κάνει. Το κομμάτι μιλάει για πράγματα που οι ίδιοι δυσκολεύονταν να εκφράσουν, και τελικά η γλώσσα της μουσικής τους βοήθησε να τα πουν! Κι ένα απ’ αυτά είναι και ο θάνατος…

Ο Ανδρέας  Βουτσινάς  ήταν ένας πολύ
σημαντικός έλληνας ηθοποιός και σκη-
νοθέτης διεθνούς εμβέλειας,  που βοή-
θησε σημαντικά το ελληνικό θέατρο.
Δύσκολο το να μπορέσεις να αποδεχτείς τον θάνατο. Προσπαθείς να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για να ζήσεις μια ζωή όπως την θες και συνεχίζεις μέχρι να το καταφέρεις. Όπως όμως και σε μια παράσταση έτσι και στην ζωή θα έρθει κάποια στιγμή που θα πέσει η αυλαία και θα έρθουν οι συντελεστές να υποκλιθούν. Όταν πας να δεις μια παράσταση ξέρεις εξ αρχής ότι θα τελειώσει και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εύχεσαι για ένα happy end. Το ίδιο συμβαίνει και με την ζωή. Γεννιέσαι και ξέρεις από την πρώτη στιγμή ότι μια μέρα θα πεθάνεις. Εδώ θα ήθελα να δανειστώ τη φωνή του Ανδρέα Βουτσινά που μέσα από το βιβλίο του “Πίσω από τον Καθρέφτη” μας εξηγεί ότι:

«…αν αποδεχτούμε μια κι έξω το γεγονός του θανάτου ως οριστικό και κοινό για όλους, η ζωή γίνεται παραδόξως ευκολότερη, και κατά κάποιον τρόπο πιο ελεύθερη. Από τη στιγμή που θα απαλλαγούμε από τον φόβο του θανάτου, γινόμαστε πιο διορατικοί»

Εφημερίδα  της  εποχής με τον F.  Mercury
στο  εξώφυλλο.  Στις  23  Νοεμβρίου  1991ο
Mercury έκανε επίσημη δήλωση ότι πάσχει
από AIDS. 24 ώρες αργότερα ξεψύχησε και
σύμφωνα  με  τους  γιατρούς   πέθανε   από
πνευμονία, ως επιπλοκή από το AIDS.

Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν κι ο Freddie Mercury που ποτέ του δεν φοβήθηκε ούτε τη ζωή ούτε τον θάνατο. Το θέμα είναι να κερδίζεις τη ζωή καθώς τον θάνατο δεν θα τον νικήσεις ποτέ! Μην το βάλεις ποτέ κάτω ακόμα κι αν ξέρεις πως το τέλος πλησιάζει. Όταν ήταν οι Queen στο στούντιο και ηχογραφούσαν το The Show Must Go On, ο Mercury ήταν τόσο άρρωστος που ο May φοβόταν ότι μπορεί να μην καταφέρει να το ερμηνεύσει. Αν αυτού όμως ο Freddie τους έβγαλε για μια ακόμα φορά ασπροπρόσωπους καθώς το έσκισε το κομμάτι!

Αρχή, μέση και τέλος. Ό,τι έχει μια αρχή είναι καταδικασμένο να τελειώσει. Το μόνο που μένει είναι το πώς. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο και να σκεφτόμαστε τον θάνατο ενώ αντίθετα μπορούμε να σκεφτόμαστε την ζωή και όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτήν. Τα όνειρα που μπορούμε να εκπληρώσουμε, τους ανθρώπους που έχουμε να αγαπήσουμε, τα γέλια, τα δάκρυα, τις προσπάθειες, τις αποτυχίες. Όλα. Γιατί ακόμα και χωρίς εμάς το σόου συνεχίζεται… Κάτι που ήξερε καλά ο Freddie αλλά δεν τον ένοιαζε γιατί ήξερε πως ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, ο κόσμος θα θυμάται το όνομά του και θα τραγουδάει τα τραγούδια του!

Δεν μπορείς να ζήσεις στη Γη για πάντα. Μπορείς όμως να μείνεις ζωντανός στις μνήμες όλων όσων σε αγαπάνε! Γιατί αυτό είναι που έχει σημασία… ;-)

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

I Want It All



Δύο τελευταία τραγούδια μείνανε για να κλείσουμε αυτό το αφιέρωμα και μπορώ να πω πως χαίρομαι που έτυχε να αφήσω για το τέλος αυτά τα δύο. Το ένα είναι το εκπληκτικό “I Want It All”. Το τελευταίο πάλι πιστεύω πως όλοι έχετε καταλάβει ποιο είναι αλλά δεν πειράζει, μου αρέσουν τα κλισέ. Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα μας… Ο δίσκος The Miracle, στον οποίο ανήκει το κομμάτι, βγήκε το 1989 και σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για τους Queen καθώς είναι ο πρώτος δίσκος που τα κομμάτια τα γράψανε όλοι μαζί σαν συγκρότημα. Μέχρι τότε κάθε τραγούδι το έγραφε ένα μέλος με τους υπόλοιπος να συνεισφέρουν λίγο στο τελικό αποτέλεσμα.

Το “I Want It All” είναι εμπνευσμένο από μια φράση που έλεγε συνέχεια η δεύτερη γυναίκα του Brian May, και η οποία χρησιμοποιήθηκε αυτούσια στο ρεφρέν του τραγουδιού:
“I want it all and I want it now!”

Ποιος Θέλει να γίνει εκατομμυριούχος

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε το τραγούδι πρόκειται για μια κραυγή. Μια κραυγή που προσπαθεί να ξυπνήσει τους ανθρώπους που εξακολουθούν να κοιμούνται. Το να θέλει κάποιος τα πάντα δεν είναι απίθανο. Οι άνθρωποι είμαστε αχόρταγες μηχανές κατανάλωσης που όσο ζούμε θέλουμε κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα. Κάθε φορά που ένας στόχος μας επιτυγχάνεται περνάμε στην επίτευξη του επόμενου και από κει στον επόμενο και πάει λέγοντας. Είναι σαν να παίζουμε σε τηλεπαιχνίδι χωρίς όμως να έχουμε την επιλογή να σταματήσουμε, να πάρουμε τα κέρδη και να πάμε σπιτάκι μας για να ετοιμάσουμε την εκδρομή στα Bora-Bora. Δεν λέω, όλοι θέλουμε κάποια στιγμή να πάμε στα Bora-Bora αλλά δυστυχώς δεν θα βρούμε ποτέ χρόνο γιατί θα είμαστε απασχολημένοι να περνάμε δοκιμασίες.

Ο Thomas Edison
Είναι καλό να έχεις μεγάλος στόχους για τον εαυτό σου. Προσπαθώντας να πετύχεις το ακατόρθωτο και το τέλειο θα καταφέρεις να πετύχεις αυτό που τελικά θα σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν τα θες όλα, θες όλα όσα μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο. Ευτυχισμένο θα σε κάνει ένα ταξίδι στα Bora-Bora. Αν δεν αποφασίσεις λοιπόν κάποια στιγμή να τερματίσεις το παιχνίδι της κατάκτησης δεν θα πας ποτέ στα Bora-Bora, δεν θα γίνεις ευτυχισμένος και άρα δεν θα μπορέσεις να αποκτήσεις όλα όσα σε κάνουν ευτυχισμένο. Το κυνήγι της ευτυχίας είναι ατέρμονο και πάρα πολύ δύσκολο και το βασικό του γνώρισμα είναι ότι όσο άστοχος κι αν είσαι δεν παύεις ποτέ να ελπίζεις. Κανένα κυνήγι ευτυχίας δεν καταλήγει σε αποτυχία γιατί ακόμα κι αν δεν την βρεις σε ένα μέρος ξέρεις ότι τουλάχιστον τώρα θα έχεις λιγότερα μέρη για να ψάξεις. Είναι κάπως σαν τη δήλωση του Edison ο οποίος ποτέ του δεν υποστήριξε πως ήταν αποτυχημένος γιατί παρόλο που προσπάθησε πάνω από 1000 φορές να ανάψει ένα λαμπάκι στο τέλος είπε πως τουλάχιστον τώρα ξέρει 1000 τρόπους που δεν ανάβει.

Το κόλπο για να μπορέσεις να τα έχεις όλα δεν είναι να ξέρεις όμως μόνο που να τα βρεις… αλλά κυρίως να ξέρεις πώς να τα δεις. Δεν χρειάζεται να ψάξεις σε διαφορετικά μέρη. Απλώς ψάξε με διαφορετικά μάτια! ;-)

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Radio Ga Ga



«WARNING! Ακούσατε, ακούσατε ο μεγάλος βασιλιάς του βασιλείου της Επικοινωνίας έπεσε. Το ραδιόφωνο το πρεσβύτερο εκθρονίστηκε δίνοντας τη θέση του στην τηλεόραση τη μεγαλοπρεπή!»

Είναι αλήθεια ότι η τηλεόραση για πολλά χρόνια προσπαθούσε να πάρει το πάνω χέρι και ήταν κάπου στην δεκαετία του ’70 με ’80 που άρχισε να κάνει την εμφάνισή της σε πολλά σαλόνια ανά τον κόσμο. Μέχρι τότε η ενημέρωση αλλά και η ψυχαγωγία των ανθρώπων στηριζόταν στο ραδιόφωνο κάτι το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή λοιπόν την αλλαγή είναι που σχολιάζουν οι Queen μέσα από το τραγούδι τους Radio Ga Ga, το οποίο εμπνεύστηκε ο ντάμμερ Roger Deacon όταν άκουσε τον μικρό γιο του να λέει τις λέξεις “Radio ca ca” μια φορά που άκουγε ένα όχι και τόσο καλό τραγούδι στο ραδιόφωνο. Έδωσε το κομμάτι στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έπειτα από ένα μικρό ρετουσάρισμα έγινε το τραγούδι που όλοι ξέρουμε και που κατάφερε να γίνει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο φτάνοντας στην πρώτη θέση των charts σε 19 χώρες! Α και για όσους δεν το ξέρουν το παρόν τραγούδι είναι που έδωσε στην Lady Gaga το όνομά της.

Οι Queen στο video clip του τραγουδιού
Τα πράγματα λοιπόν αλλάζουν και περνάμε από το Radio Ga Ga στην Lady Gaga… όπως περάσαμε και από την εποχή του ραδιοφώνου και του ήχου στην εποχή της τηλεόρασης και της εικόνας. Θυμάμαι την μαμά μου να μου λέει για το πώς παλιά καθόταν και άκουγε θεατρικές παραστάσεις στο ραδιόφωνο και φανταζόταν τους ηθοποιούς πως θα ήταν ή για το ότι κάποτε πίστευε πως οι ηθοποιοί ήταν μικρά ανθρωπάκια μέσα στο ραδιόφωνο που παίζανε τους ρόλους. Όπως και να ’χει όμως αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ειδικά αν σκεφτούμε πως κάποτε όλα τα σημαντικά γεγονότα λάμβαναν χώρα στο ραδιόφωνο. Συγκεκριμένα οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε 2 μεγάλα γεγονότα του ραδιοφώνου του 20ου αιώνα, στην αναμετάδοση του ραδιοφωνικού δράματος “The War of the Worlds” του Orson Welles και στην ομιλία του Churchill τον Ιούλιο του 1984, ένα μήνα αφότου έγινε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εξέλιξη του ραδιοφώνου

Η εξέλιξη της τηλεόρασης
Δεν είναι καλό να μένουμε στο παρελθόν και εν μέρει αυτό το τραγούδι αυτό μας διδάσκει. Δε λέω, καλό και το ραδιόφωνο, και έχει και τη γοητεία του vintage και όλα, αλλά και από την άλλη η τεχνολογία εξελίσσεται. Όλα αλλάζουν γύρω μας και καμιά φορά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αν δεν συμβαδίζουμε με την εποχή μας τότε δεν θα μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. Γιατί κάθε μικρή αλλαγή δημιουργεί έναν μικρό παλμό ο οποίος διεγείρει την περιοχή γύρω απ’ αυτόν. Αυτό συνεχίζεται και μπορεί να φέρει απίστευτες αλλαγές. Με λίγα λόγια δεν εξελίσσεται μόνο η τεχνολογία αλλά και η ζωή μας, οι συνθήκες διαβίωσης, η κοινωνία.

Το καινούριο πολλοί το φοβούνται αλλά είναι αυτό που θα μας πάει ένα βήμα παρακάτω. Μπορεί μερικοί να αναφέρονται σε αυτό ως το New Normal, το οποίο όμως σε μερικά χρόνια θα γίνει σκέτο Normal και τη θέση του θα την πάρει μια άλλη επαναστατική και ριζοσπαστική ιδέα. Αν πάλι είστε απ’ αυτούς που πιστεύουν “the old is the new normal” τότε τι να πω, καλή προσπάθεια παιδιά! Ωραία η γοητεία του παλιού αλλά η ζωή συνεχίζεται… ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεσή σας! ;-)

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

I Want To Break Free



Μεγάλη επιτυχία των Queen, από τον δίσκο τους The Works, που έγινε μεγάλη επιτυχία κυρίως λόγω του video clip. Όλοι πιστεύω πως το έχετε δει έστω από περιέργεια, ακόμα κι αν δεν σας άρεσε καθόλου το τραγούδι. Δεν νομίζω ότι θα χάνατε την ευκαιρία να δείτε όλα τα μέλη του συγκροτήματος να παρωδούν την αγγλική σαπουνόπερα “Coronation Street” ντυμένοι με γυναικεία ρούχα!

Ο Freddie υποδύεται μια νοικοκυρά, συγκεκριμένα μια μελαχρινή εκδοχή της Julie Goodyear (που στη σειρά ονομάζεται Bet Lynch) και όπως καταλαβαίνουμε από τους στίχους επιθυμεί να απελευθερωθεί από τα δεσμά που την κρατάνε και ν’ αλλάξει ζωή. Ο Brian May παρωδεί τον ρόλο της Jean Alexander ως Hilda Ogden (η νοικοκυρά που πήρε τα μπικουτί στο κρανίο), ο John Deacon παίζει την Ena Sharples (τη γριούλα με το καπελάκι που υποδυόταν η Violet Carlson) και τέλος ο Roger Taylor κάνει την νεαρή ξανθούλα της σειράς, την Suzie Birchall (κατά κόσμων Cheryl Murray). Το βίντεο κλιπ ξεκινάει με τις …πρωταγωνίστριες στην καθημερινές τους ρουτίνες την ώρα που ο Freddie τραγουδάει τους πρώτους στίχους βάζοντας ηλεκτρική.

Roger Taylor, Brian May, John Deacon & Freddie Mercury




Το τραγούδι έχει χαρακτηριστεί ως ύμνος κατά της καταπίεσης, και όχι άδικα αν θέλετε τη γνώμη μου. Ο επαναλαμβανόμενος στίχος “I want to break free…” καθώς και η συσχέτιση με τις πρωταγωνίστριες από την σαπουνόπερα κάνουν ακόμα πιο έντονη την καταπιεσμένη φύση αυτών των γυναικών. Στη σειρά Coronation Street η Bet Lynch είναι μια γυναίκα που ενώ αγαπάει τη ζωή και θέλει να τραβάει το ενδιαφέρον των αντρών, έχει την τάση να ελκύει τους άντρες που την κακομεταχειρίζονται και την εκμεταλλεύονται. Πολλές είναι οι γυναίκες που πιστεύουν πως κάνουν πάντα τις λάθος επιλογές στις σχέσεις τους και πως πάντα καταλήγουν με μαl@#€$ που τις χρησιμοποιούν για να αισθάνονται αυτοί καλά. Μια σχέση είναι αρκετά περίπλοκο πράγμα και θέλει προσπάθεια αλλά άμα δεις ότι σε πνίγει δεν αξίζει να συνεχίζεις να προσπαθείς καθώς το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πληγωθείς εσύ. Δεν μπορείς να μένεις σε μια σχέση μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι ότι θα μείνεις μόνος. Θες να σπάσεις τα δεσμά και να πετάξεις μακριά από τη φυλακή σου; Ελεύθερος να το κάνεις. Όπως λέει κι ο Δημήτρης Χορν σε γνωστή ελληνική ταινία:
Σκηνή από την ταινία "Μια ζωή την έχουμε"




“Μια ζωή την έχουμε
κι αν δεν την γλεντίσουμε
τι θα καταλάβουμε
 τι θα καζαντίσουμε”

 



Φοβάσαι να βγεις ξανά έξω στον κόσμο όταν έχεις συνηθίσει να είσαι μαζί με κάποιον. Προσπαθείς να προσαρμοστείς με μια κατάσταση που δεν σε ικανοποιεί επειδή φοβάσαι μήπως καταλήξεις κάπου χειρότερα. Όμως τίποτα δεν είναι χειρότερο από αυτό που δεν τόλμησες να κάνεις… Ξεκίνα το παιχνίδι από την αρχή, με νέους συμπαίχτες και νέα διάθεση. Ποτέ δεν ξέρεις η ζωή τι επιφυλάσσει στον δρόμο σου! Και μόνο αν προσπαθήσεις θα το μάθεις! ;-)

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

We Are The Champions


To εξώφυλλο του single
Ένα από τα καλύτερα τραγούδια των Queen το οποίο έχει εκτελεστεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες από τη στιγμή που πρωτοβγήκε (τον Οκτώβρη του 1977) και ψηφίστηκε από μια ομάδα επιστημόνων το 2011 ως το πιο πιασάρικο τραγούδι στην ιστορία (μη με ρωτήσετε πως καταλήξανε σε αυτό το συμπέρασμα, θα σας γελάσω). Αυτό το οποίο ωστόσο μπορώ να σας επιβεβαιώσω είναι πως το τραγούδι μέχρι και σήμερα αποτελεί αθλητικό ύμνο για τις νικητήριες ομάδες καθώς κάνουν τον γύρω του θριάμβου!

Κάθε μεγάλη στιγμή στη ζωή μας θέλει και το κατάλληλο soundtrack και η στιγμή του θριάμβου δεν αποτελεί εξαίρεση. Όσο γλυκιά όμως κι αν είναι η νίκη, σε καμιά περίπτωση δεν είναι εύκολη. Η εύκολη δόξα είναι ένας μύθος που δυστυχώς αρχίζει να γίνεται μόδα στις νέες γενιές που πλέον δεν τους φτάνουν τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας και ζητούν όλο και περισσότερα. Δεν λέω ότι δεν είναι καλό να θες περισσότερα απλώς πρέπει να ξέρεις και πώς να τα αποκτήσεις. Αν δεν προσπαθήσεις, αν δεν πέσεις, αν δεν βρεθείς στο υπόγειο δεν θα καταφέρεις να σκαρφαλώσεις μέχρι το ρετιρέ. Ακόμα όμως κι αν τα καταφέρεις η διαμονή σου θα είναι πιο βραχύβια και από την ελληνική βουλή έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου!

Μην κοιτάς μόνο στην νίκη, άλλα στον τρόπο με τον οποίο θα την αποκτήσεις. Μην κοιτάς μόνο τον προορισμός αλλά προσπάθησε να χαρείς και το ταξίδι. Μέσα από την προσπάθειά σου να γίνεις πρωταθλητής της ζωής σου θα καταφέρεις να κερδίσεις αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, κι αυτό είσαι εσύ! Η δυνατότητα του να γίνεις καλύτερος κι αυτό επειδή μπορείς να αναγνωρίσεις ότι αξίζεις. Κι αυτό είναι το σημείο στο οποίο όλοι χάνουν. Προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να τους θαυμάζουν επειδή υποδύονται κάποιους που δεν είναι! Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω αλλά αν δεν κερδίζετε τον θαυμασμό για το “είναι” αλλά τον κερδίζετε για το “φαίνεσθαι” δεν θα κρατήσει για πολύ (κι αυτό γιατί το “είναι” εξελίσσεται ενώ το “φαίνεσθαι” μετά βίας διατηρείται κι από ένα σημείο και μετά φθείρεται).

Μόνο όταν αναγνωρίσεις ότι είσαι ήδη πρωταθλητής της ζωής σου θα μπορέσεις να προχωρήσεις και να γίνεις και πρωταθλητής και στα μάτια των άλλων. Είσαι ένα από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια που κέρδισαν τον αγώνα δρόμου και χάρισαν σε εσένα το χρυσό εισιτήριο της ζωής. Μην κατασπαταλήσεις αυτό το βραβείο! Ζήσε ό,τι δεν έχεις ζήσει και μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή θα καταφέρεις να μάθεις όσα χρειάζεσαι για να γίνεις πρωταθλητής! Και μην περιμένεις κανένα… ούτε καν την μοίρα! Γιατί όπως λέει και η Leighton Meester ως Blair Waldorf :

“Η μοίρα είναι για τους χαμένους. Πρόκειται 
για μια ανόητη δικαιολογία για να περιμένεις
 τα πράγματα να συμβούν αντί να τα 
πραγματοποιήσεις εσύ”
;-)

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Somebody to Love / Crazy Little Thing Called Love


Το αφιέρωμα στους Queen συνεχίζεται με δύο τραγούδια που ενώ περιστρέφονται γύρω από το ίδιο θέμα, η αντιμετώπιση διαφέρει. Και ποιο είναι αυτό το πολυπόθητο θέμα; Η γνωστή σε όλους μας αγάπη (και όχι μόνο…)

Αν σας ρωτάγανε τι είναι η αγάπη τι θα απαντούσατε; Κάποιοι λένε πως η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που σε ταξιδεύει χωρίς λογική και χωρίς προορισμό, απλώς και μόνο για να δεις καινούρια μέρη και να γεμίσεις με πρωτόγνωρες εμπειρίες. Αυτά ακούνε λοιπόν οι μοναχικές ρομαντικές ψυχές και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να βρουν κάποιον να μοιραστούν αυτές τις στιγμές. Στο Somebody to Love των Queen (και το τονίζω γιατί δυστυχώς πολλοί νομίζουν πως μιλάμε για το ομώνυμο τραγούδι του J. Bieber) βρίσκουμε τον Freddie να παρακαλάει τον καλό Θεούλη για να μπορέσει να βρει κάποιον να αγαπήσει. Το τραγούδι, που προέρχεται από τον δίσκο “A Day in the Races”, έχει πολύ έντονα στοιχεία gospel και έχει ερμηνευτεί από χορωδίες σε αρκετές ταινίες και σειρές όπως στο Ella Enchanted, στο Happy Feet και στη σειρά Glee. Γενικά αν προσέξετε τους στίχους θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως εκφράζουν μια βαθιά θλίψη από μέρους τους τραγουδιστή που εύχεται να βρει μια μέρα κάποιον άνθρωπο για να πάψει να νιώθει μόνος του.

Αντίθετα στο δεύτερο τραγούδι, στο Crazy Little Thing Called Love, το οποίο χρονολογείται 4 χρόνια αργότερα και προέρχεται από τον δίσκο “The Game”, η ατμόσφαιρα είναι λιγότερο ηλεκτρισμένη με τον Freddie να μαγεύει με τα ακόρντα του που μάλιστα φέρνουν και λίγο σε Elvis Pressley. Δεν ξέρω αν το γνωρίζατε αλλά το τραγούδι αυτό το έγραψε ο ίδιος ο Mercury στην κιθάρα (που όπως έχει πει κι ο ίδιος στην κιθάρα ήταν κουμπούρας) και μάλιστα μέσα σε 5 με 10 λεπτά. Πολλοί πιστεύουν ότι κάπως έτσι είναι ο έρωτας… ότι έρχεται σε λίγα λεπτά και μάλιστα από κει που δεν το περιμένεις! Μπορώ να πω πως εν μέρει συμφωνώ…

Α όλα κι όλα, μην μου μπερδεύεται τον έρωτα με την αγάπη! Τον διαχωρισμό τον έχουμε κάνει και σε παλιότερο άρθρο. Δεν μπορείς να αγαπήσεις κάποιον με την πρώτη ματιά. Να τον ερωτευτείς πάει κι έρχεται. Ο έρωτας στηρίζεται κυρίως στις παρορμήσεις τις στιγμής και στο πάθος που μπορεί να νιώθεις, η επιθυμία του να θες κάτι τόσο έντονα που να μην σκέφτεσαι καθόλου και μπορεί ακόμα και να σε οδηγήσει στην τρέλα αλλά αντίθετα σε γεμίζει ζωή και ενέργεια. Η αγάπη αντίθετα είναι κάτι εντελώς μα εντελώς διαφορετικό. Δεν κρατάει μια στιγμή αλλά αιώνια, και μπορεί να σε κάνει να φτάσεις πέρα από τις δυνάμεις σου, να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να γεμίσεις με χαρά τον άλλον αλλά κι εσένα. 

Όλοι ψάχνουμε κάποιον να αγαπήσουμε αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ο κάποιος είναι και ο άνθρωπος που θα ερωτευτούμε. Ψάχνουμε το άλλο μας μισό πιστεύοντας πως την ζωή μας μπορεί να μας την γεμίσει μια  ερωτική σχέση. Θα διαπιστώσουμε όμως το πόσο μεγάλο λάθος κάνουμε όταν δούμε ότι η αγάπη είναι ένα τόσο αγνό συναίσθημα που δεν χωράει πείσματα, τερτίπια και μυστικά. Αντίθετα ο έρωτας τρέφεται από τη ζήλια, τις έμμονες ιδέες και τους εγωισμούς και αν τραφεί πολύ σε στέλνει στο “τρελάδικο”!

Τελικά κάνοντας μια σούμα θα δούμε ότι το Somebody to Love και το Crazy Little Thing Called Love δεν αναφέρονται στο ίδιο πράγμα… Το ένα μιλάει για την αγάπη και την δυσκολία την βρεις και το άλλο για τον έρωτα και τις παρενέργειές του! Μήπως λοιπόν φταίει η αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιεί και για την αγάπη και για τον έρωτα την ίδια λέξη; ;-)