Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Radio Ga Ga



«WARNING! Ακούσατε, ακούσατε ο μεγάλος βασιλιάς του βασιλείου της Επικοινωνίας έπεσε. Το ραδιόφωνο το πρεσβύτερο εκθρονίστηκε δίνοντας τη θέση του στην τηλεόραση τη μεγαλοπρεπή!»

Είναι αλήθεια ότι η τηλεόραση για πολλά χρόνια προσπαθούσε να πάρει το πάνω χέρι και ήταν κάπου στην δεκαετία του ’70 με ’80 που άρχισε να κάνει την εμφάνισή της σε πολλά σαλόνια ανά τον κόσμο. Μέχρι τότε η ενημέρωση αλλά και η ψυχαγωγία των ανθρώπων στηριζόταν στο ραδιόφωνο κάτι το οποίο έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή λοιπόν την αλλαγή είναι που σχολιάζουν οι Queen μέσα από το τραγούδι τους Radio Ga Ga, το οποίο εμπνεύστηκε ο ντάμμερ Roger Deacon όταν άκουσε τον μικρό γιο του να λέει τις λέξεις “Radio ca ca” μια φορά που άκουγε ένα όχι και τόσο καλό τραγούδι στο ραδιόφωνο. Έδωσε το κομμάτι στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έπειτα από ένα μικρό ρετουσάρισμα έγινε το τραγούδι που όλοι ξέρουμε και που κατάφερε να γίνει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο φτάνοντας στην πρώτη θέση των charts σε 19 χώρες! Α και για όσους δεν το ξέρουν το παρόν τραγούδι είναι που έδωσε στην Lady Gaga το όνομά της.

Οι Queen στο video clip του τραγουδιού
Τα πράγματα λοιπόν αλλάζουν και περνάμε από το Radio Ga Ga στην Lady Gaga… όπως περάσαμε και από την εποχή του ραδιοφώνου και του ήχου στην εποχή της τηλεόρασης και της εικόνας. Θυμάμαι την μαμά μου να μου λέει για το πώς παλιά καθόταν και άκουγε θεατρικές παραστάσεις στο ραδιόφωνο και φανταζόταν τους ηθοποιούς πως θα ήταν ή για το ότι κάποτε πίστευε πως οι ηθοποιοί ήταν μικρά ανθρωπάκια μέσα στο ραδιόφωνο που παίζανε τους ρόλους. Όπως και να ’χει όμως αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ειδικά αν σκεφτούμε πως κάποτε όλα τα σημαντικά γεγονότα λάμβαναν χώρα στο ραδιόφωνο. Συγκεκριμένα οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε 2 μεγάλα γεγονότα του ραδιοφώνου του 20ου αιώνα, στην αναμετάδοση του ραδιοφωνικού δράματος “The War of the Worlds” του Orson Welles και στην ομιλία του Churchill τον Ιούλιο του 1984, ένα μήνα αφότου έγινε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εξέλιξη του ραδιοφώνου

Η εξέλιξη της τηλεόρασης
Δεν είναι καλό να μένουμε στο παρελθόν και εν μέρει αυτό το τραγούδι αυτό μας διδάσκει. Δε λέω, καλό και το ραδιόφωνο, και έχει και τη γοητεία του vintage και όλα, αλλά και από την άλλη η τεχνολογία εξελίσσεται. Όλα αλλάζουν γύρω μας και καμιά φορά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αν δεν συμβαδίζουμε με την εποχή μας τότε δεν θα μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. Γιατί κάθε μικρή αλλαγή δημιουργεί έναν μικρό παλμό ο οποίος διεγείρει την περιοχή γύρω απ’ αυτόν. Αυτό συνεχίζεται και μπορεί να φέρει απίστευτες αλλαγές. Με λίγα λόγια δεν εξελίσσεται μόνο η τεχνολογία αλλά και η ζωή μας, οι συνθήκες διαβίωσης, η κοινωνία.

Το καινούριο πολλοί το φοβούνται αλλά είναι αυτό που θα μας πάει ένα βήμα παρακάτω. Μπορεί μερικοί να αναφέρονται σε αυτό ως το New Normal, το οποίο όμως σε μερικά χρόνια θα γίνει σκέτο Normal και τη θέση του θα την πάρει μια άλλη επαναστατική και ριζοσπαστική ιδέα. Αν πάλι είστε απ’ αυτούς που πιστεύουν “the old is the new normal” τότε τι να πω, καλή προσπάθεια παιδιά! Ωραία η γοητεία του παλιού αλλά η ζωή συνεχίζεται… ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεσή σας! ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου